Novemberkåsan-bilder-på-enduro-åkare-novemberkåsanNovemberkåsan är en av de tävlingar inom enduro som är mest kända i Sverige. Den körs på olika orter varje år och är en av Sveriges äldsta tävlingar.

Denna tävling körs varje år och arrangeras av Svenska Motorklubben. Novemberkåsan har körts sedan 1915 men hade avbrott under första världskriget, andra världskriget samt 1967 då vi gick över till högertrafik.

Tävlingen körs i november, dock har det hänt att den har genomförts i december och har då kallats, inofficiellt för decemberkåsan.

Anledning till att det ibland har körts i december beror på att det inträffat något. 1995 var det till exempelvis en snöstorm som ställde till det och 2006 samt 2007 så krockade datumen med tävlingen Six days. 2012 var även det ett år som Novemberkåsan kördes i december.

Enduro åkare novemberkåsanNovemberkåsan körs som enduro typ 1 och omfattar en sträcka på 10 mil. På denna sträcka körs man ett varv på dagen och två varv på natten. Banan omfattar skogsstigar och terräng om totalt 30 mil.

Novemberkåsan är känd för att vara svår och innehålla många svåra passager med vattendrag, myrar och bäckar.

Novemberkåsan 2017 kommer att arrangeras av SMK Tierp och Göta MS och köras på en bana i Enköping. Peter Viberg från Göta MS kommer att bli tävlingsledare och han har planer på att göra en lång och tuff bana för alla som kör.

Detta års Novemberkåsa kommer att innehålla specialsträckor på 25 mil samt kortare transporter och mer provtid.

2016 genomfördes Novemberkåsan i Knivsta och av 198 startande kom 166 stycken i mål. Loppet innehöll 12 specialsträckor, och sammanlagt 32,5 mil i skogen.

Det finns en vandringstrofé, som heter Novemberkåsan och de tilldelas den förare som fått tre inteckningar på samma kåsa. Hittills är det 12 förare som klarat av detta.

Tävlingen Novemberkåsan är öppen för alla elitförare, seniorförare och juniorförare som individuellt tävlar om Novemberkåsan.